H | K | S | C | P | S | V |
---|---|---|---|---|---|---|
« júl | ||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
30 szept
sárgarépa, petrezselyem, krumpli, hagyma, zeller stb
1 tojás+1 tojásfehérje
2-3 kanál gríz
só, pirospaprika, ételízesítő, liszt
bors, petrezselyemzöld
A leveszöldséget apróra kockázzuk és a krumplin kívül a többit kevés olajon vagy zsíron dinszteljük, felöntjük vízzel, sózzuk és megfozzük.
Egy tojásból és lisztbol levestésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk és letakarjuk, míg a tölteléket elkészítjük, nehogy kiszáradjon. A hagymát apróra vágva megpirítjuk, rászórunk egy marék grízt, kevés aprított petrezselyem zöldjét, sózzuk, paprikázzuk. A gríznek aranybarnára kell pirulnia.
A tölteléket a kinyújtott tészta egyik felére sorban kis kupacokba rendezzük. Ahol nincs gríz ott csíkokban megkenjük tojásfehérjével, majd a tészta másik felét ráborítjuk. A sorok között ujjunkkal óvatosan lenyomkodjuk kocka alakúra, aztán derelyevágóval „kiszabdaljuk”. Az így lett kis „gallérokat” mikor a zöldségleves majdenem megfőtt, a krumplival együtt belefozzük a levesbe.
Apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük
Hozzászólás