H | K | S | C | P | S | V |
---|---|---|---|---|---|---|
« júl | ||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
4 okt
Hozzávalók négy személyre:
50 dkg kicsontozott pulykacomb vagy pulykamell
2 közepes fej vöröshagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
30 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
10-15 dkg pulykamáj
5-6 csemege uborka
2 dl tejszín
2 dl tej
3 dkg zsír
só, bors, pirospaprika, majoránna, fokhagyma
Elkészítés:
A húst vágd vékony csíkokra, és áztasd be 2-3 órára sós, fokhagymás tejbe.
A hagymát kockára vágva fonnyaszd meg kevés zsíron, keverj el benne egy kávéskanál pirospaprikát, tedd rá a húst, borsozd meg vékonyan és addig süsd, míg nem kezd levet engedni.
Kislángon, lefedve párold, amíg meg nem puhul a hús. Többször meg kell keverni, elfőtt levét a pácoláshoz használt tejjel pótolhatod.
A pulykamájat szeleteld fel, sózd meg alaposan mindkét oldalán, és tűzforró zsíron, fedő alatt süsd 1-1 percig mindkét oldalán. Levét tedd félre külön, a májat vágd fel vékony csíkokra, és szintén tedd félre.
Pici zsíron pirítsd meg a gyufaszálnyira vágott kolozsvári szalonnát, majd szűrd le és tedd félre.
Ha a hús félig megpuhult, a maradék húslét öntsd rá, hintsd meg majorannával, tedd bele a közepes darabokra vagdalt gombát, és kislángon főzd fedő alatt, míg majdnem kész lesz. Ekkor tedd bele a zöldborsót és a gyufaszálnyira vágott uborkát, főzd kb. 5-10 percig, míg a zöldborsó puhulni kezd, ekkor habard be 2 dl tejszínben jól elkevert 2 kávéskanál liszttel, forrjon egyet, és kész is. Tedd bele a májat és a máj levét, valamint a kolozsvári szalonna zsírját, és sózd meg ízlés szerint. Tálaláskor szórd meg a tetejét a kolozsvári szalonna pörcével.
Kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel adhatod. Bármilyen savanyúság, saláta illik hozzá.
Hozzászólás