H | K | S | C | P | S | V |
---|---|---|---|---|---|---|
« júl | ||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 |
25 szept
Hozzávalók: 1 liter kenyérkvasz, 25 gramm torma, 2 kanál méz, 4-5 jégkocka.
A mézet elkeverjük a kenyérkvaszban, ehhez kicsit fel kell melegítenünk azt. Miután a mézet teljesen elkevertük benne, belevágjuk az előzőleg megtisztított és mosott tormagyökeret. A kvaszt jól zárjuk le, és hideg helyen 10-12 órán át érleljük. Az érlelési idő leteltével ruhán leszűrjük, és jégkockával tálaljuk.
.
Kvászból készült leves a húsos okroska
Kánikula idején, nyáron fogyasztják ezt a hideg levest.
Hozzávalók: másfél liter kvasz, 400 gramm főtt marhahús, 150 gramm zöldhagyma, 300 gramm uborka, 200 gramm tejföl, 2-5 db tojás, 25 gramm cukor, 10 gramm erős mustár, zöldség, petrezselyemzöld, kaporzöld, só.
A lehűtött főtthúst és a meghámozott friss uborkát felkockázzuk, a zöldhagymát apró karikára vágjuk, és a sóval addig törjük, amíg levet nem ereszt. A tojásokat keményre főzzük, feldaraboljuk, vagy vékonyan felszeleteljük. A tejfölbe beletesszük a tojásokat, a zöldhagymát, az erős mustárt, cukrot és sót, jól elkeverjük, és felhígítjuk kvasszal.
A kapott folyadékba beletesszük a többi hozzávalót, és ismét összekeverjük. Tálaláskor tetejét megszórjuk kaporral.
Hozzászólás